Om det är något som jag i hjärta och själ anser är viktigt för varje barn i vårt avlånga land är att de får ta del av högläsningens kraft.

Visst tänker jag på föräldrar i första hand och att det läser högt för sina barn. Och om det av olika skäl inte finns högläsande föräldrar önskar jag att barn får ta del av det på andra sätt. Kanske via Allas barnbarn som är en frivilligverksamhet med främst seniorer som läser högt för förskolebarn. Eller via förskola – och skolpersonal. Men varför är högläsning så viktigt? Förutom att det är mysigt att dela en berättelse så ger detta så mycket för barns språkutveckling och egen läsförmåga. Till exempel nya ord, grammatik, språkstrukturer, möjligheter till samtal om olika saker, fantasi och gemenskap. Anne-Marie Körling skriver om den viktiga högläsningen i boken Den meningsfulla högläsningen.

Några högläsningsfavoriter:

Sagor och bilderböcker

 1. De svarta gässen är en rysk saga som är utgiven som bilderbok återberättad av Alison Lurie och illustrerad av Jessica Souhami.
 2. Böckerna om Billy av B. Stenberg
 3. Sagan om Pomperipossa, behöver jag säga mer?
 4. Tigerprinsen, en fantastiskt fin berättelse av C. J Hong om Tigermamman som i vrede sörjer sina små som jägarna dödade. En enda sak kan mildra sorgen. Det är om kungen offrar sin son til henne…
 5. Allra käraste syster av Astrid Lindgren

Kapitelböcker

 1. Sandvargen av Å. Lind
 2. Millans märkvärdiga mormor av A. Baker
 3. Böcker av Ulf Stark t.ex. Mirakelpojken
 4. Den vita stenen av G. Linde
 5. Kalle och chokladfabriken av R. Dahl
 6. Våffelhjärtat av Maria Parr
 7. Harry potter och de vises sten av J K Rowling
 8. Böckerna om Megakillen av M. Olczak
 9. Robinson Kruse av Daniel Defoe och andra “robinsonader”
 10. Och sist men inte minst Ronja Rövardotter, Mio min mio och Bröderna Lejonhjärta… av Astrid Lindgren

Pomperipossafigur från en utställning på Ekerö bibliotek. Fotograf: Cecilia Bengtsson.