Hej!

En vinterförmiddag för två år sedan satte jag på tv:n. Programmet som visades handlade om hundpsykologen Cesar Millan. Han besökte ett par i USA som för en tid sedan skaffat sig en Rhodesian Ridgeback. På morgonen lämnade de huset för att åka till sina arbeten. När de kom hem på eftermiddagen hade hunden tuggat söder det mesta som gick (och tappert försökt med det som inte gick).
– Skaffar man en så intelligent varelse och låser in den hela dagarna kommer den till slut kanalisera sin kraft på något, sa Cesar. Det som finns inuti måste ut. Förr eller senare.

Denna mening fastnade i mig och blev upptakten till min debutroman Mina fräknar som handlar om en kvinna i 40 års-åldern, vars liv kommit av sig. Hon sitter i lägenheten i Vasastan och tittar ut genom fönstret hela dagarna. Väntar på att fästmannen Mats ska komma hem. En vinterdag upptäcker hon, av en ren tillfällighet, en bokstav formad av överlappande fräknar på ena handen. Det här blir starten på ett antal händelser som efter många år i dvala tvingar Karin att ta tag i sin relation – och sitt liv.
Mina fräknar är en relationshistoria med svart humor. Det är en berättelse om kärlek, vänskap, barnlängtan, gamla val och nya möjligheter.

Jag som har skrivit Mina fräknar heter Sofia Hallberg. Jag kommer från Kungsbacka men bor sedan några år tillbaka i skärgården utanför Stockholm tillsammans med man och tre barn. Jag skrev min debutroman under en kurs för Stig Larsson på Skrivarakademin.
Min mamma brukar säga: Man tror att alla tänker ungefär som en själv, sedan blir man gång på gång förvånad när det visar sig att de inte gör det.
Det är alla dessa människor jag vill ge en röst och själv försöka förstå.

I bakgrunden har jag en examen inom medie- och kommunikationsvetenskap. Jag har tidigare arbetat som kommunikationschef men skriver nu på heltid.
2012 är jag en av fyra författare som bloggar på Debutantbloggen: www.debutantbloggen.se 
Min egen hemsida hittar du på: www.sofiahallberg.se