Biografier är som kokböcker – marknaden sväller över med böcker inom området. Men hur många av dessa är läsvärda, och vad är en ”bra” biografi?

Det är väl som med så mycket annat högst subjektivt. Med tanke på alla de typer av biografier som existerar kan man i vilket fall hitta det mesta. Böcker som är underhållande, välskrivna, dåligt skrivna, fascinerande, egocentriska, osmakliga, onödiga, livsviktiga och upplysande. Ofta får man lite av varje.

Här är tre av mina favoriter (utöver Palmebiografin jag skrev om sist):

Laterna Magica av Ingmar Bergman. Bergman skriver böcker på samma sätt som han gör film, vilket bara är positivt i detta fall. För er som uppskattar hans filmer och hoppat över boken av någon anledning – läs! Eller för er som inte gillar filmerna, testa honom i bokform! Trovärdigheten är en annan sak. Man kan väl säga Bergman gör medvetna val i vad han väljer att skriva och inte skriva om, men det dilemmat ställs ju alla livsskildrare inför.

Äventyr på riktigt: berättelsen om upptäckaren Sven Hedin av Axel Odelberg – en skildring av världens kändaste svensk för hundra år sedan. En mycket intressant berättelse om en person som uppnådde stjärnstatus som upptäcktsresande och vetenskapsman, för att sedan via sin tysklandskärlek förblindas politiskt och bli både Hitlers beundrare och vän.

Mannen utan ansikte av Masha Gessen – En samtida politisk biografi av en rysk journalist som inte bara ger en bakgrund till Vladimir Putin och en förståelse för vem han är, utan även en skildring av Sovjets & Rysslands historia de senaste decennierna. Här ges en översiktlig genomgång av Sovjets uppluckring och fall, det förväntansfulla men ekonomiskt och demokratiskt skakiga 90-talet, till 00-talets framväxt av Putins KGB-liknande maktvälde.

Nåväl, nog om mina val – vad har ni själva för favoriter inom genren?