”Vems Europa?” är titeln på en serie böcker som Atlas förlag har gett ut, där några författare tar tempen på dagens Europa. Denna spänningslitteratur gav jag mig på att sträckläsa i somras… 

Björn Elmbrandt beskriver i sin bok ”Europas stålbad” hur eurokrisen får förödande konsekvenser för hela kontinenten eftersom det inte enbart är en isolerad grekisk, irländsk eller portugisisk kris. Rebecka Bohlins bok ”De osynliga” skildrar Europas fattiga arbetsklass – en klass där många är migranter, och där man har flera arbeten parallellt för att kunna överleva ekonomiskt. Magnus Lintons ”De hatade” undersöker högerextremismen i Europa med utgångspunkt i massakern i Norge förra året.

Jag tycker att serien är ett lovvärt initiativ i dess strävan efter att upplysa människor om hur det faktiskt ser ut på vissa håll i Europa. Oavsett om det handlar om Greklands skakiga ekonomi, förtryck av Ungerns romer eller tyska låglönearbetare är exemplen bra inkörsporter för den som vill förstå mer av Europa och dess samhällsproblem. Böckerna visar även på hur allt hänger ihop – den ekonomiska krisen leder till en politisk, och som i förlängningen leder till en förstärkt ekonomisk och etnisk segregation. 

Böckerna ger inte en heltäckande bild av Europa av idag, men det är inte heller tanken. Detta är reportageböcker på ca 150-175 sidor med syfte att lyfta och vädra samhällsproblem. Läsningen skapar frustration och längtan efter förändring, och även om det kan vara svårt att veta hur man (jag) ska kanalisera denna energi så är medvetenhet om problemen alltid en god början.