Bjuder på två nätta boktips inför helgen: ”Gracie” av Veronika Malmgren och ”Evig natt” av Michelle Paver.

”Gracie” handlar om 16-åriga Klara som befinner sig som utbytesstudent i den lilla staden Manning i Kansas. Här skildras de sista månaderna av hennes vistelse, framför allt vänskapen mellan henne och Penelope, som är dödstrött på att leva i en stad där det inte händer någonting och som längtar därifrån. För att råda bot på tristessen roar de sig med att åka runt i Penelopes bil, ”Gracie”, deras enda möjlighet att ta sig någonstans bortom Manning.

Malmgren har beskrivit berättelsen som ”en road-movie som står still”. Det låter möjligen inte så lockande, men jag måste säga att det är en av de stora behållningarna med ”Gracie”. Det händer till synes inte så mycket i tillvaron, men ändå händer det massor. Boken är full av Klaras iakttagelser och miljöskildringar från ett sömnigt Kansas, samtidigt är texten sparsam och man får själv fylla i en hel del mellan raderna. ”Gracie” är en välskriven berättelse med ett existentiellt vemod i botten och flyter fram i ett behagligt, närmast Torgny Lindgrenskt berättartempo. Testa!

”Evig natt” är något helt annat, här bjuder Paver på en spännande berättelse i 1930-talsmiljö. Här får man följa Jack, en ung man som blir erbjuden att åka med en grupp forskare på en arktisk expedition. Boken börjar som en klassisk äventyrsberättelse men övergår snart till något mer obehagligt. Den ljusa arktiska sommaren går mer och mer över i ett tillstånd av ständigt mörker vilket skapar påtagliga påfrestningar på Jacks psyke, som blir osäker på vad som är verkligt och vad som är inbillning.

”Evig natt” är en suggestiv spökroman som främst utspelar sig i mörkret och ensligheten på Svalbard. Paver skildrar inlevelsefullt Jacks växande isolering och paranoia. Om ni inte gillar spökhistorier i vanliga fall är det ändå klart värt ett försök med denna.

Har ni några andra trevliga lästips som man kan läsa ut över en helg?