Dagens enda framträdande skedde i ABF:s monter tillsammans med Cilla Naumann och Björn Ranelid. Rubriken var Klasskonflikter. Samtalet leddes av Lena Ulrika Rudeke som ställde så kluriga frågor att till och med Björn blev tyst. Till exempel hur vi ser på det klassrelaterade dåliga självförtroendet?

I min roman Hjärtblad gestaltas dock den mekanism som effektivt kan hålla en människa nere. När huvudpersonen Hulda bjuds in i salongen i det hem där hon tjänar blir hon bortgjord eftersom hon inte kan koderna. Hon vet inte hur man titulerar, hon vet inte hur man för sig, hon blir förlöjligad. Detta sker för hundra år sedan och det händer nu. Då rörde det sig om en dalkulla som hade vandrat till Stockholm för att försörja sig.
Nu kan det handla om en kvinna från Somalia som, precis som Hulda på den tiden, iklädd sina traditionella kläder försöker ta sig fram. Hon blir ifrågasatt och förlöjligad och även om hon pratar svenska blir hennes brytning ett problem på ett helt annat sätt än om hon pratade en svårtydd skånska, vilken jag kan ha problem med ibland. Till och med i kulturprogram.

Cilla Naumann pratade utifrån sin bok Springa med åror om en klasskonflikt mellan två individer som har varit vänner och hur denna skillnad mellan dem fortplantar sig till deras barn. Björn pratade om en enskild familj från Pinnakåkarna i Malmö som han kände på håll när han växte upp. Sammantaget blev samtalet på ABF-scenen en ganska bred skildring av klasskonflikter, skildrade genom våra olika utgångspunkter och temperament.

Många kom och lyssnade på vårt samtal. Björn Ranelid hade en tv-fotograf i hälarna hela tiden men var själv lågmäld och genomtänkt. Den enda ranelidskan han bjöd på kom faktiskt helt spontant: Klass börjar i munnen.
Och det är ju helt sant; konkret i form av dålig tandstatus, symboliskt i orden som aldrig blir sagda, språket som fattas, självförakt istället för tankar om klass.
I övrigt var denna söndag inte alls lika kaotisk som dagen innan. Det gick att ta sig fram i gångarna. Nåja, inte vid Norstedtsmontern där Jonas Gardell höll hov. I många montrar var priserna drastiskt sänkta.
Det är på söndagen man ska gå.

Med detta råd inför nästa års bokmässa ber jag att få tacka för den tid jag har haft förmånen att få blogga här! Må hösten ge er många härliga läsupplevelser! Nya format knackar på och det är inte tvunget att bums sitta stilla och läsa i en bok. Man kan gå omkring och lyssna istället, man kan läsa direkt på skärmen i mobilen eller bläddra sig fram som i ett anteckningsblock i det lilla formatet Excell. Formerna är många men berättelserna är desamma, de har alltid funnits så länge vi har varit människor och de kommer aldrig att lämna oss så länge vi finns kvar på jorden. Sitt ner och berätta! Låt barnen vara med!
Något av dem är morgondagens författare.