Om bibliotekarier som jobbar på fler bibliotek än ett får välja ut en favorit måste jag säga att min är Sture bibliotek. I förra inlägget tog jag upp dess ”litterära salonger”, men det finns mer att säga om Sture.

Stures salonger har pågått trots att biblioteket haft stängt under juli månad, men sedan förra veckan har vi öppet igen. Det var härligt att möta gamla glada besökare och få välkomna nya, som precis upptäckt oss. Biblioteket ligger mitt i stan och dessutom på en tunnelbanestation, nämligen den vid Östermalmstorg där 32000 resenärer passerar varje vardag, men ändå är lokalen lite svårfunnen. Jag har till och med hört några stammisar säga att de vill hålla biblioteket så hemligt som möjligt, så att det känns som att det är deras eget. Trevligt att höra, men vi strävar ändå åt motsatt håll.

När det lilla tunnelbanebiblioteket kom till våren 2009 fanns förstås ett antal uttalade idéer och syften. Framför allt skulle det vara ett ”skyltfönsterbibliotek” för den senaste litteraturen. Dessutom skulle det gå snabbt och lätt för jäktade tunnelbaneåkare att hitta och låna böcker samtidigt som biblioteket skulle fungera som en lugn och inspirerande oas mitt i vimmel och kommers.

Vi bibliotekarier som fick den fantastiska förmånen att dra igång verksamheten fick också väldigt fria händer. Det ledde till många tankar kring de olika funktioner ett bibliotek har. En hel del var redan uttänkt och inbyggt, som skärmar för ljudboksnedladdning (Mediejukeboxar), andra skärmar där uppåt tusen olika dagstidningar kan läsas (PressDisplay) och fiffiga bokhyllor med goda skyltningsmöjligheter som gör att så många bokframsidor som möjligt kan visas upp, till skillnad från rader med idel ryggar. Vi valde därutöver att satsa stort på litterära kvällsevenemang och konstutställningar och jobbar hårt med att köpa in intressanta titlar, både det mest efterfrågade och det som nästan ingen känner till.

Vi har så klart många nöjda användare som alla har sina olika behov och önskemål – vissa kommer regelbundet för att kasta sig över våra nyinköpta filmer, andra dyker upp när de behöver scanna viktiga papper och några vill prata ofta och länge om läsupplevelser – men jag är helt övertygad om att få besökare känner till hela utbudet. Och då menar jag både Stures och hela Stockholms stadsbiblioteks.

Hur många vet att våra bibliotek erbjuder ljudböcker i fem olika format och språkcaféer på många olika språk? Släktforskningsdatabaser och modemagasin? Gemytliga Stockholmsquiz och popkonserter för barn? Mängder av e-böcker direkt till mobilen och noggrann bevakning av obskyra superhjälteserier?

Dessutom kan man fråga oss om allt, vid informationsdisken på ditt lokala bibliotek eller online via den nationella frågetjänsten Bibblan svarar.

Och allt är – just det – gratis.

Välkommen till biblioteket!