Häromdagen fick jag ju låna Sara Beischers debutroman Jag ska egentligen inte jobba här av en arbetskamrat. I dag var den färdigläst. Kan säga att den fick små rysningar att sprida sig över mina armar, bak i nacken. Kanske för att jag själv har jobbat som timanställd i cirka fyra år på ett äldreboende, som jag egentligen inte ska jobba på. Kanske för att jag känner igen de ynkliga karaktärer Beischer så omsorgsfullt beskriver. De som blivit bestulna sina personligheter, sina liv, av ålderdomen. Av demensen, den obarmhärtiga sjukdomsdiagnosen som följer en i döden.

Jag tycker att Beischer har lyckats beskriva äldreomsorgen precis som den är, utan några försköningar eller försök att göra den finare. Hon beskriver sjukdomstillståndet, den effektiviserade vården, sorgen och ensamheten på ett rättfram och enkelt vis. Precis som den är helt enkelt.

Jag gillar att boken inte är ett försök att spotta fram den bästa insiderartikeln med de smutsigaste hemligheterna om äldrevården. Gillar att den inte är någon politikeråsikt om hur äldreomsorgen faktiskt borde se ut. Att den inte är en krönika om att vi alla faktiskt kommer att bli gamla och att vi därför bör satsa mer på vården av våra äldre.

Den här boken är en förklaring av läget. Ett vittnesmål om hur det faktiskt ser ut i de långa korridorerna, hur larmen från de boende låter, hur skriken nästan aldrig tystnar. Den här boken ger också debatten om den bristande äldrevården ett viktigt perspektiv, nämligen vårdgivarnas. Ett perspektiv som ofta hamnar i skymundan.

Därtill kan jag känna att läsaren inte får inte bekanta sig särskilt mycket med de “äldre” i boken, vårdtagarna, vilket jag emellanåt kan känna är lite synd. Jag fick snudda vid de gamla, vid deras minnen och förflutna, men inte mer än så. Samtidigt kanske det är det som är tanken? Att boken bara ska ge en tydlig bild av äldreomsorgen i dag, hur det känns att som 19-åring hamna bland kissblöjor och kaskadspyor utan en aning om hur man vårdar en annan människa.

Oavsett så har Sara Beischer gjort en riktigt bra debut som författare. Jag ser fram emot att få läsa mer av henne i framtiden.

Mitt betyg: 7/10