Profilbild
2012-06-04

Gift för nybörjare är den första boken som ges ut på svenska av den isländske poeten och författaren Eirikur Örn Norddahl. Det är en bok som på baksidan beskrivs så som inte varande en stor bok som handlar om viktiga händelser. Det håller jag faktiskt inte med om. Det här är en bok där det händer väldigt mycket mellan raderna och det är definitivt viktiga händelser. Vissa saker kanske man bara anar, medan andra inte uppdagas förrän i slutet. Men viktiga, det är dem. 

Bokens huvudpersoner är Halldor och Disa. De bor ihop, men är inte ett par. Det finns schema för vem som ska diska, laga mat, tvätta och vid telefonen fyller man i precis hur länge man har pratat. Det är en strukturerad tillvaro för två människor som på olika sätt har tappat grepp om verkligheten. Disa sörjer förlusten av sin dotter och vad som egentligen felar Halldor vet vi inte riktigt till en början.

Allting ställs på sin spets när Disa en dag kommer hem med dels en enorm, giftig krukväxt, dels den sadomasochistiske genusvetaren Högni. Det här får Halldor att totalt tappa balansen och han blir besatt av den giftiga växten, som är en sommarcypress, och börjar inta denna i olika former. Eftersom största delen av boken är berättad ur Halldors perspektiv, och Halldor själv är påverkad av den giftiga växten, blir flera stycken rent hallucinatoriska och författaren gör här ett fantastiskt jobb med att väva ihop fantasi och verklighet.

Det är en poetisk skildring med ett flytande språk som kanske, innan man börjat skrapa på ytan, framförallt handlar om två personer och ganska oviktiga händelser som vem som ska laga lunchen eller vem som får bestämma vilka växter som ska finnas i hemmet. Men när man tittar lite närmre är det också en berättelse om sorg, skuld, manlighet och kanske kärlek. Och vad gör egentligen ett osynligt mumintroll när mörkret faller över lördagsnatten?

För er som gillar Eirikur Örn Norddahl kan jag också tipsa om att hålla utkik efter honom på årets bokmässa i Göteborg där han ska vara med. Jag ser verkligen fram emot årets nordiska tema och kommer definitivt att hålla utkik efter Norddahl!

/Emelie Sundström