Denna min första semestervecka inleddes i måndags morse med att min son åkte till Borlänge och “Peace & Love”. Strax efter lunch samma dag reste min flickvän till Berlin för att hälsa på sin dotter och innan eftermiddagen hunnit bli kväll drog närmsta grannarna till Medelhavet. De flesta kompisar jobbar dessutom fortfarande eller har rest iväg åt olika håll, så det är med en känsla av att vara alldeles ensam i världen jag har tillbringat mina första semesterdagar.

Mina åtaganden denna vecka har bara inneburit att mata grannarnas katt, rensa lite ogräs och få in veden i vedskjulet. Jag har alltså haft tid att läsa böcker i lugn och ro. Läsa ut, läsa ikapp och börja på de där nya som jag inte hunnit med.

Jag ska ge två boktips i detta mitt sista inlägg som gästbloggare på Bokcirklar.se. Ingen av böckerna tror jag är så lämpliga som bokcirkelböcker, men alldeles förträffliga för den som sitter och känner sig ensam i världen en sommar som denna. Och båda är perfekta att plocka fram och läsa korta stycken i då och då, t.ex. när nästa regnskur kommer, när man vill ta en paus i vedstaplingen eller i halvtidspausen under EM-matcherna.

“Flodernas bok : ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden” av Nina Burton (2012) är en fantastisk essä där läsaren tas med på tre resor längs med och på floderna Rhône, Rhen och Themsen. Burtons bok är ett slags hybrid mellan essä, reseskildring, kulturhistoria och självbiografi. En utmärkt bok för den som planerar att ge sig ut på resa i Europa, men även för den som inte alls tänker fara iväg någonstans utan nöjer sig med att sitta hemma och läsa om resor.

“Gå vilse : en fälthandbok”
av Rebecca Solnit (2012) är också en essä som innefattar kulturhistoria och självbiografi. Solnit har tidigare bl.a. skrivit om (den fysiska) vandringens historia, men här är temat att gå vilse och att behöva gå vilse i det mentala strövandet. Utan att på något sätt vara new age-flummig (tvärtom!) skriver Rebecca Solnit om vikten av att våga sig ut i det okända, att upptäcka sådant man inte visste fanns, att våga röra sig utan mål och ha modet att konfronteras med det främmande. Allt skrivet med ett personligt tilltal och med många exempel ur Solnits eget liv; barndomen, uppväxten, familjen, vännerna och inte minst den egna läsningen.

Trevlig sommar, hälsar…

Mikael Johansson, Arvika Bibliotek