Profilbild
2012-05-03

Ibland springer man på små pärlor i bokhyllorna på biblioteket. Pärlor i egenskap av att boken visar sig vara precis det jag behöver läsa för tillfället. Ibland utan att jag ens vetat att det var det som jag var sugen på.

Min senaste pärla är Alan Bennets Drottningen vänder blad. Den är något så fint som en liten roman om stor läsning, eller kanske snarare stora läsupplevelser. Och förstås hur stora läsupplevelser kan förändra oss.

Men den börjar med en ganska torftig och motvillig läsupplevelse. Drottningen av England gör ett besök på bokbussen alldeles utanför sitt hem för att be om ursäkt för sina ouppfostrade och högljudda hundar. Och som drottning vore det ju alldeles förfärligt oartigt att gå på en bokbuss utan att låna en bok. Så det gör drottningen. Hon läser den också, men blir inte särskilt förtjust alls. När boken ska återlämnas på bokbussen lyckas drottningen ändå, av artighet förstås, få med sig en ny bok hem i väskan.

Och den här gången blir det annorlunda. Den här gången stöter drottningen på en Läsupplevelse, eller kanske en pärla. Det här sätter igång en lavinartad läslust och drottningens största problem blir hur hon ska hinna läsa allt hon vill läsa.

Men alla är inte lika förtjusta över drottningens nyvunna passion. Hennes personal är rädda att hon ska tappa fokus och sluta utföra sina uppgifter på ett tillfredsställande och, förstås, representativt sätt. Därför försöker man så gott man kan sätta käppar i hjulet. Väskor med böcker hamnar fel, en undangömd bok i hennes vagn forslas bort med ursäkten att den hade bedömts vara en potentiell säkerhetrisk. Man omplacerar även drottningens personliga assistent, vilken hon delar och planerar nya läsupplevelser tillsammans med. I en diskussion med en av sina anställda angående detta med läsningen, får vi ett exempel på alla dessa pärlor och reflektioner om läsning som boken kryllar av:

“Jag kan förstå Ers Majestäts behov av tidsfördriv, sa han. Tidsfördriv? sa drottningen. Böcker handlar inte om att fördriva tiden. De handlar om andra liv. Andra världar. Är det något jag inte vill, sir Kevin, så är det att tiden ska gå – jag önskar bara att jag hade mer av den. (S.31)

Drottningen vänder blad är lättläst, underfundig och full av stycken som jag vill läsa om och om igen. Jag tror helt enkelt att jag avslutar kvällen med ett av mina favoritstycken:

“Läsningens lockelse, tänkte hon, bodde i dess likgiltighet. Litteraturen hade något upphöjt över sig. Böcker brydde sig inte om vem som läste dem eller om man läste dem eller inte.Alla läsare, däribland hon själv, var jämbördiga.” (s.33)

Vilken är er senaste pärla?

/Emelie Sundström