Profilbild
2012-05-07

Det här är en faktabok som är lika spännande som en thriller. Den beskriver enskilda pacifister och generaler främst i Storbrittannien. Under första världskriget, det krig som, trodde man, “skulle göra slut på alla krig” greps hela Europa av en enorm patriotism. Kriget spåddes  vara slut på några veckor men i själva verket lade det grunden till andra världskriget och resulterade i runt 50 miljoner döda.
Hochschild har skrivit flera intressanta historiska romaner, bland annat Kung Leopolds vålnad, som handlar om Kongos historia. Men han är också journalist, och kan konsten att berätta en spännande historia. Personerna blir märkligt levande, vare sig de är pacifister, generaler, krigshetsare eller vanliga soldater i skyttegravarna. Alla som är det minsta intresserade av historia borde läsa den här boken.

Eleni Schmidt