Profilbild
2012-04-21

Är det bara som jag inbillar mig, eller har ungdomsböckerna blivit mycket bättre jämfört med när man själv var tonåring? Jag har tydliga minnen av hur jag på högstadiet finkammade bibliotekets ungdomsavdelning, driven av en längtan att hitta en motsvarighet till Susan E Hinton (Hur många gånger jag läste hennes böcker? Oräkneliga…) eller förgäves frågade efter den förbjudna, men åh så fascinerande, Virginia Andrews. Nu kan jag promenera in på ett bibliotek och på tio minuter plocka på mig en trave ungdomsböcker som kommer ta mig tio månader att läsa.

Trenden med succéböcker för unga vuxna verkar inte vara på väg att avmattas: Harry Potter, Twilight, Cirkeln och Hungerspelen… Och förlaget Xpublishing som främst ger ut slukarböcker för unga vuxna. Men vad är det med ungdomsböckerna som plötsligt blivit så lockande, även för oss som för länge sedan har passerat tonåren? Är det så att ungdomsbokförfattarna vågar ta ut svängarna på ett sätt som seriösa författare till vuxenböcker sällan gör- de flesta ungdomsböckerna som slagit igenom har ju någon form av övernaturligt inslag? Eller är det det handlingsdrivna berättandet som lockar? En tydlig och spännande berättelse som man kan sjunka ner i och försvinna för världen, på samma sätt som man läste när man var barn.

Och sex! Det är massor av sex i dagens ungdomsböcker, till skillnad från de som jag växte upp med, där man på sin höjd kunde hitta en vågad antydning eller en oönskad graviditet (men knappast vad som föranlett den). Många av de mest nyanserade beskrivningarna av sexualitet hittar man idag i ungdomsböckerna, läs till exempel Peter Barlachs Fifteen love, Katarina von Bredows böcker eller Emma Hambergs Linas kvällsbok.

Är det någon som har provat att bokcirka tonårsböcker med tonåringar och deras föräldrar? Jag har själv inte gjort det, men det skulle vara väldigt intressant.

Två andra böcker som jag väldigt gärna skulle vilja bokcirkla: Alicia Erians Towelhead och Phoebe Gloeckners grafiska roman The Diary of a Teenage Girl, båda två om tonårsflickors sexualitet och balansen mellan att bejaka och bestraffas för man bryter mot samhällets konventioner.

Och jag har hittat den nya Susan E Hinton- hon heter Ally Kennen.

/Jenny Kihlberg