Ni vet när man hittar en bok som man älskar så mycket vid första läsningen att man genast vill läsa den igen? När man vill dröja sig kvar i den fiktiva värld som författaren målat upp, umgås med karaktärerna, lyssna på deras konversationer och inte släppa taget.

Det gjorde jag för nästan precis ett år sedan då jag köpte en bok av en för mig tidigare okänd författare. Det var efter att ha läst om Jellicoe Road av Melina Marchetta i Bokhora Johanna Lindbäck övertygade mig med sin smittande entusiasm och jag visste sen tidigare att vi hade liknande boksmak.

Nu är jag helt fast i Melina Marchettas värld.

Hon skriver fantastiska romaner som utspelar sig i nutida Australien och som handlar om eviga teman som familj, kärlek, vänskap och identitet. Men hon kan också skriva underbar fantasy, som i trilogin om kungadömet Lumatere. Första boken heter Finnikin of the rock och tredje boken kommer ut i höst i Australien.

Jag har läst nästan alla hennes böcker flera gånger och jag vet med mig att jag kommer att återkomma till dem i framtiden. Att hitta en författare eller ett författarskap som känns som en förälskelse eller som en ny bästa vän är nästan det bästa med att vara läsare.

I maj kommer äntligen Melina Marchettas bästa bok, Jellicoe Road, ut på svenska på det lilla och utmärkta förlaget X-publishing. Katarina Kuick översätter och hon har också bloggat om arbetet med boken på
https://jellicoeroad.wordpress.com/.

Nå, vilka är era författarförälskelser?