Jag arbetar på ett cirkulationsbibliotek för Stockholms grundskolor, vi lånar ut klassuppsättningar till lärare. Varje dag har jag och en annan bibliotekarie telefontid för litteraturrådgivning och beställningar. Då får vi  berätta om våra böcker och välja ut olika titlar beroende på vad läraren som ringer behöver till sin skolklass.
Vi har märkt att högstadielärare inte lånar lika mycket böcker som de lägre årskurserna. Det kan vara för att lärarna inte har så mycket tid till gemensam läsning i klasserna eller så har de en samling klassiker ute på sina skolor som de använder år efter år.

Det är inget fel med klassiker men det ges ut nya, spännande ungdomsböcker varje år! Dessutom har vi några gamla pärlor som inte lånas ut så ofta. Det är därför jag har börjat med bokcirklar för svenskalärare och bibliotekarier där vi läser mestadels nyutgiven ungdomslitteratur.

En gång i månaden träffar jag engagerade lärare som är kunniga och intresserade av ungdomslitteratur och vi diskuterar våra läsupplevelser och utbyter lästips. Samma lärare och bibliotekarier går sedan till sina skolor och tipsar sina kollegor om det de har läst.

Nu undrar ni kanske vad vi har läst för böcker? Några av titlarna är:  Hungerspelen, Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian, Torsdagsbarn, Stjärnkikaren, Fighting spirit, Så har jag det nu, Maus, ibland bara måste man och 62 dagar.