Ikväll har nyfilmatiseringen av Emilys Brontës roman Svindlande höjder Sverigepremiär. Har ni inte läst den måste jag bara uppmana er att göra det! Det är inte för inte det är en av de stora klassikerna.

Den melankoliska stämningen och kontrasten mellan Heathcliff och Catherines heta känslor och den karga kulissen i romanen har förfört många, och att döma av trailern verkar regissören Andrea Arnold ha lyckats fånga den ganska bra.

Även Emily Brontës syster Charlotte, som skrev Jane Eyre, är aktuell i dagarna. Nyligen publicerade nämligen London review of books en novell som Charlotte Brontë skrev som hemläxa 1842, och som sedan dess varit försvunnen och hittades på belgiska Musée Royal de Mariemont av arkivarien Brian Bracken.

Vill ni läsa novellen som heter L’Ingratitude, eller Otacksamhet på svenska, finns både det franska originalet och den engelska översättningen, plus en essä om fyndet av Brian Bracken, att läsa på London review of books hemsida här: http://www.lrb.co.uk/v34/n05/charlotte-bronte/lingratitude.