Ni vet den där känslan man får när man kliver in i en riktigt bra bokhandel? En sån där välsorterad bokhandel, där personalens engagemang och kärlek till litteraturen lyser om varje titel som står uppställd i butiken. Som gör att man hittar mer och mer och mer som man vill läsa.

Det är samma känsla som jag får när jag går in i ett bibliotek och vandrar runt bland hyllorna, drar ut en bok på måfå, ställer tillbaka den – hittar en annan. När man ramlar över ett omslag som ser spännande ut, ett författarnamn som låter bekant och man läser baksidestexten, hittar något som fångar en, tar med sig boken och letar vidare i hyllorna efter mer. Alla böcker så omsorgsfullt utvalda, noga katalogiserade och sorterade, i ett nästintill oöverblickbart hav av bokryggar, som kan vara svårnavigerat om man inte vet var man ska börja – men också så inspirerande att det i det där myllret finns så många pärlor.

Jag önskar att alla kunde känna lite av den där upprymdheten inför böcker och deras boningar. Det där suget efter nästa läsupplevelse, som jag brukar känna i bibliotek och boklådor. Tycker ni jag romantiserar? Kanske det. Ni som läser här vet ju redan, eller hur? Men det är en stor utmaning att förmedla den där magin, särskilt till de aviga, de som ställer sig på sidan med armarna i kors över bröstet och tjurar. De motvilliga som lånar tunnast möjliga roman för syns skull, men inte läser den. Jag beundrar verkligen alla duktiga bibliotekariekollegor ute i landet som kämpar för att alla ska hitta sina egna läsupplevelser!

Mitt dagliga kneg handlar sällan om litteratur på det sättet. Det handlar mer om nuet. Nyheter för att vara mer exakt. Samhället och politiken. Ekonomin. Kulturen. Sporten. Jag är bibliotekarie inom public service och har det stora nöjet att stödja journalisterna i deras arbete med bakgrundsfakta och research i olika former.

Det är jättekul att vara mitt i det ständiga flödet av händelser, men visst vore det roligt att också kunna ägna sig åt läsandet. Så när jag blev tillfrågad om att gästblogga här på bokcirklar i mars behövde jag inte tänka efter länge. Såklart jag vill! Jag hinner inte läsa lika mycket som jag skulle önska, men jag har en hel del tips inom olika genrer att dela med mig av. Hoppas att ni hittar något som väcker magin!