Jag märker att jag ännu inte riktigt presenterat mig här. För att kompensera det tänkte jag bjuda hem er till min bokhylla. En fin idé, finns det något bättre sätt att lära känna någon än genom hans eller hennes böcker? Där kunde ni stå i godan ro, bläddra och fingra på högt och lågt medan jag hämtade tilltugg och förfriskningar i köket.

Efter en flytt för några år sedan var jag dock tvungen att ställa ner mina böcker i källarförrådet, de fick inte längre plats. Jag hade storstilade planer, placerade bokhyllorna längs två väggar, stoppade in böckerna i genreordning, la in en trasmatta och bar till och med ner min läsfåtölj, hur jag nu tänkte mig få användning av den nere i det fuktiga och mörka förrådet. Min dröm om ett hemligt bibliotek i källaren krossades av att skidsäsongen tog slut. Längdskidor och stavar, pulkor och vinterkläder skulle visst också få plats, det hade jag inte räknat med. Sedan fortsatte förrådet fyllas av bara farten; barnsitsar, gamla tavlor, resväskor, skräp och jox. Nu för tiden måste man rota i minst en halvtimme för att få fram även den mest lättillgängliga underhållningsroman. Att bjuda upp till mingelfest där skulle bli för trångt, det säger sig själv. Så istället för solrospanerade getostmedaljonger och Champis får ni hålla till godo med denna lista över de sju böcker jag först skulle rädda vid eventuell vattenläcka.

1. The Iliad i översättning av Robert Fagles
2. Kapten Nemos Bibliotek av P. O. Enquist
3. Jernbanan av Sara Lidman (yes, alla sju delar…)
4. The Passion av Jeanette Winterson
5. De osynliga städerna av Italo Calvino
6. Three Lives av Gertrude Stein
7. Here is Where We Meet av John Berger

Som ni kanske märker innehåller listan en hel del engelskspråkig litteratur. Det beror på tre saker. För det första kände jag mig lite pretto nyss när jag skrev den. För det andra bodde jag utomlands under mitt litterära uppvaknande och hade bara tillgång till engelsk litteratur. Och slutligen: Jag kan fortfarande föredra att läsa på engelska. Min engelska håller hyggligt nivå, men genom att den inte är perfekt stöter jag då och då på ord och fraser jag inte helt förstår. Då måste jag chansa, höfta och lägga till. Helt plötsligt blir jag mer delaktig i verket än jag annars hade varit. I de där språkliga luckorna får min fantasi ett större spelrum.

Förresten, är det någon av er som bor i närheten av en sjö. Kan ni höra hur den sjunger just nu? Hur det dånar och bullrar när isen spricker? Så jävla ballt.