Å, barndomens bilderböcker! En bok jag minns är Sagan om en saga. Länge trodde jag att det var Sven Nordqvists historia, för det är ju hans teckningar som satt sig i minnet. Men det är Sun Axelsson som skrivit denna fina berättelse.

Den lilla fräkninga Sofia spenderar dagarna med Rill med yvigt hår, kläder i regnbågens färger och den där stora vita hatten med ett sidenband som fladdrar i vinden.

“Tant Rill älskade alla barn och kunde aldrig vara elak.”

Sofia är näst yngst av fem syskon och är van vid lagade, ärvda kläder och dåligt med mat. Nu får hon plättar med sylt två gånger i veckan, spaghetti och köttbullar, knaprig falukorv och helt nya kläder.
De går på kondis och till “Djurparken på berget i skogen”. De har det härligt, härligt tillsammans, Sofia och tant Rill.
Jag måste lyssnat storögt och knäpptyst när tant Rill berättar om en sjömanshustru som står på en ensam pelare, med blicken fäst i horisonten och längtan i bröstet. För jag har burit med mig den där bilden sedan dess.

“Så länge en sjömanshustru väntar på sin käraste kommer han tillbaka.”, sa tant Rill.
“Nu är du ledsen igen.”, sa Sofia.
“Inte är jag ledsen som får fara runt i stan med min Sockerhumla.”, skrattade plötsligt tant Rill.

En dag undrar tant Rill varför Sofia aldrig har de nya kläderna på sig. Hon upptäcker att det är syskonsvartsjuka som gjort att Sofia inte fått behålla sina kläder. En avundsjuk storasyster har lagt beslag på de för trånga kläderna. Men tant Rill är en klok gumma. Hon har något att ge Sofia som svartsjuka inte kan ta ifrån henne. Något som Sofia kan dela med sig av utan att bli berövad. Hon ger Sofia en saga! En klassisk saga med sensmoral.

Ni vet säkert hur de böcker man fick lyssna till som barn blir till härliga Madeleinekakor när man återvänder till dem som vuxen.
Det var extra speciellt att återläsa Sagan om en saga. Jag hade precis blivit Göteborgare och insåg att det är ju i Göteborg som tant Rill och Sofia åker spårvagn över Älvsborgsbron, besöker djurgårdarna i Slottsskogen och den väntande sjömanshustrun står vid sjöfartsmuseet i samma stadsdel där jag nu bor!

Hej, hej sjömanshustru! Nu ses vi igen!