Kärlek på bok. Idag är det alla hjärtans dag och då vill jag tipsa om en fin kärlekshistoria, nämligen Pär Lagerkvists “Själarnas maskerad”.
Två unga möts på ett danspalats. Ett möte som blir magnetiskt. Det är mannen som berättar parets historia. Där på danspalatset tycker han sig ha funnit sin själs älskade. Det är som att det är förutbestämt att det ska bli de två. Som om deras själar hört ihop en gång och nu återfunnit varandra. Kvällen tar slut och de skiljs åt men förälskelsen har växt sig stark.
När jag läste boken tyckte jag mycket om början. De ser något i varandra som skiner fram och gör det yttre perfekt och lockande. Pär Lagerkvist hittar orden för att beskriva den där starka, drabbande kärleken som nästan är för stor för att hantera. Men känslorna behöver inte vara fågna i bröstet utan kan släppas fria eftersom att de visar sig, mycket riktigt, vara ömsesidiga. Åk med på deras långa smekmånad till Italien, där det finns en sol som får den svenska sommarsolen att verka som en kopia av ett starkare och klarare original. Kärleksyra i ett vackert Italien är mitt alla hjärtans dag-tips till er.

Men spara slutet på historien till en annan dag. Sluta läs när de kommer tillbaka till Sverige. Även om hela boken är riktigt bra så tycker jag att man kan unna sig att bara läsa om den lyckliga kärleken idag. Livets påfrestningar som förkrymper själen får vänta till en annan dag.