Ibland får jag frågor från unga läsare på min hemsida. I går fick jag en hel hög med frågor från två tjejer i Rörvik. Det var så söta frågor att jag vill dela med mig av dem.

 

Hur länge har du varit författare?
Enligt mig själv har jag varit författare sedan jag var sju år och bestämde mig för att det var skriva jag ville göra och inget annat. Men andra brukar säga att en författare är någon som gett ut en eller flera böcker på ett förlag. I så fall har jag varit författare sedan min första bok Antiloper kom ut på X Publishing i augusti 2011.

 

Kommer du att skriva en fortsättning på antiloper?
Nej, tyvärr. Det kommer jag inte att göra. Men det kommer andra böcker om andra saker, om andra vilsna tjejer i andra städer. 

 

Vilken är din favoritmat?
Fiskgratäng.

 

Favoritfärg?
Om man blandar alla färger som finns, då har man min favoritfärg. Ungefär som regnbågen.

 

Favoritsport?
Oj, jag har alltid varit så dålig på sport så jag har aldrig gillat det. Men jag gillar dans. När jag ser andra dansa eller när jag dansar själv är jag alltid glad.

 

Håller du på med någon sport?
När jag var yngre dansade jag både fridans, hiphop och jazz flera gånger i veckan. Det skulle jag gärna börja med igen. Men tyvärr blir det mest promenader. Jag försöker promenera en timme om dagen. Då brukar jag ofta tänka på det skrivprojekt jag håller på med. Ibland dyker det upp fenomenala idéer, kanske ett nytt slut eller bara en enda mening.

 

Har du något annat jobb förutom att vara författare?
Inte just nu. Medan jag skrev min första bok Antiloper arbetade jag heltid på en teater. Men med hjälp av olika stipendier kan jag just nu ägna mig helt åt att skriva min andra bok. Det är en dröm som går i uppfyllelse.

 

Vilken bok är den bästa du läst?
“Mellan sexton och tjugosex” av Lukas Moodysson eller ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry.

 

Har du någon “författareidol”?
Nej, jag har ingen särskild idol. Det skulle vara Lukas Moodysson i så fall som inspirerade mig oerhört mycket när jag gick på gymnasiet. Hans böcker kommer alltid att betyda mycket för mig. Läs hans diktsamlingar och se hans filmer! Jag inspireras av många andra också. Till varje bok jag skriver brukar jag leta andra böcker på samma tema och låta mig inspireras av dem.

 

Vilken sorts musik brukar du lyssna på?
Jag lyssnar mest på den sortens musik som Astrid i Antiloper också lyssnar på. ”Indiepop” som hon kallar det. Musik inspirerar mig väldigt mycket i skrivande. Jag lyssnar alltid på musik medan jag skriver. Om karaktärerna till exempel är på en fest där de spelar Britney Spears, då brukar jag som författare också lyssna på Britney Spears medan jag skriver. Därmed kommer jag lättare in i känslan som jag ska gestalta. Men jag brukar sällan lyssna på Britney Spears annars. Se gärna den spellista som finns med i boken, den som Astrid gör till Ellen. Det är också flera av mina egna favoritlåtar.

Ellen och Astrids soundtrack:

Blackbird – The Beatles
My Beloved Monster – Eels
Last Nite – The Strokes
A Place Called Home – PJ Harvey
Save Me – Aimee Mann
Barcelona – Rufus Wainwright
I Can´t – Radiohead
Until The Sadness Is Gone – David & The Citizens
Common People – Pulp

Without You I´m Nothing – Placebo