Jag är inte bara bibliotekarie, jag är småbarnsförälder också. Det betyder att jag läser och läser om bilderböcker. Småbarnsåren för med sig att man helt naturligt specialiserar sig på bilderböcker. I jobbet bär man med sig de här otaliga läsningarna. Man vet hur böckerna funkar att läsa. Man vet hur barnen uppskattat boken. Här kommer en av våra favoriter:

“Jag var superhjälte säger vi” av Emma Adbåge. Systrarna Adbåge är stora favoriter. De är lika skickliga på att berätta i ord och som i bild. Jag tycker nog allra bäst om bilderna i “Jag var superhjälte säger vi”.
Nils kommer till dagis en morgon och då är bara den lilla tjejen Pia där. Inte Jocke som han vill leka superhjälte med. Lilla daddiga Pia tjatar om att hon ju kan leka superhjälte med honom. Det går bara om Nils får bestämma allt. Det visar sig att Pia är har bästa lekfantasin och leker hur bra som helst fastän hon bara får vara kattunge och Nils är självaste Batman. Det är lite irriterande först tycker Nils. Men när Jocke kommer vill Nils gärna att Pia ska vara med och fortsätta leka. Man ska gärna dröja vid bilderna för där ser man hur fantasin förändrar rummet så att den passar leken. En toalettborste blir en exotisk djungelväxt till exempel. Läs och njut!