Profilbild
2012-01-01

En av läsårets sista böcker för min del, bjöd på en rejäl överraskning! Jag hade visserligen hört lite om författaren under 2010 års bokmässa i Göteborg, men omslaget är jättefult och avskräckande på alla sätt. Baksidetexten kändes lite vag – Hallå?! Afrikanska klädsnobbar?! – och jag var högst skeptisk till om jag verkligen skulle gilla den här boken.

Men det gjorde jag! Väldigt mycket, till och med!
Jag brukar ha svårt att hitta böcker som jag tycker är roliga. Ofta blir det alldeles för tramsigt för att jag ska skratta (Potensgivarna) eller helt enkelt för mycket av det goda för att det ska vara roligt (Hundraåringen), men i den här skrattade jag gott redan i första kapitlet där vi får möta vår anti-hjälte den kongolesiske sapeureren i Paris, Rumpologen, uppkallad efter hans fantastiska förmåga att bedöma kvinnliga ändor. Han har nyss blivit lämnad av sin flickvän som stack iväg med en annan man och tog dottern med sig. Han arbetar halvtid på ett tryckeri och ägnar den övriga tiden åt att skriva på sin roman (men i ärlighetens namn hänger han mest på stambaren Jip’s tillsammans med andra landsmän).

Författaren leker med läsarens förutfattade meningar och levererar svidande samhällskritik i en aldrig sinande humoristisk svada!

Vilken bok jag skriver om? Black Bazar av Alain Mabanckou. Läs!