Mattias Alkberg har jag aldrig haft någon relation till, inte heller till hans band The Bear Quartet annat än att jag förstås tycker det är lite häftigt att de tog namnet från Henry Morgans jazzband i Klas Östergrens Gentlemen. Jag kände till att han också skrev poesi, och att han var norr ifrån. Det var allt.

Hur ofta är det inte slumpen som avgör vad man väljer att låna hem från biblioteket? Jag har inte haft någon drivkraft att söka upp Alkberg, aldrig – vad jag vet – hört hans låtar eller läst något han skrivit. 

Så kom Anarkist och det var inte innehållet utan formen som sålde in den. Den är en sorts hybrid mellan cd och bok, packad i cd-format men med en snygg mörkgrå bok fästad. Biblioteksklassificerad Yxn/O det vill säga kombinerat material, skiva med bok som bilaga.

Ulf Lundells En öppen vinter från härom året har exakt samma kombinerade innehåll, en cd-skiva och en diktsamling men är utgiven på hans bokförlag, inbunden och med cd:n i en ficka bak i boken. Den har signumet Hc.03/O. Står på poesiavdelningen medan Alkbergs verk hamnar på skivavdelningen.

Sånt där tycker förstås jag som är bibliotekarie men som efter 10 år ännu inte funnit någon logik i denna logik är väldigt intressant.

Hur som helst är Anarkist en härlig blandning bloggtexter, tidningsartiklar och sångtexter, dikter. En jäkligt bra bok helt enkelt. Precis som En öppen vinter är det. Jag har inte lyssnat något på de medföljande skivorna, det intresserar inte.

Han verkar vara en mycket allvarlig man, Alkberg. Kanske lite (för) ensam där i sitt Norrland. Vid sidan om, på nåt sätt. Kämpandes för en egen identitet i en trakt där ingen riktigt bryr sig om det han försöker förmedla.

Ju mer jag läser desto mer börjar jag tycka om honom, och som människa. Man kan riktigt höra ett hjärta bulta genom trycksvärtan.

Sedan jag lånade hem den här boken/skivan har han dessutom dykt upp i Bolibompa. Han och Nina Ramsby, en annan av de där artisterna som anstränger sig att hålla en karriär igång och bibehålla något slags artistiskt integritet.

En boks form kan både locka och avskräcka. Också den placering den får i ett bibliotek. Hoppas att Mattias Alkberg vinner på sin placering, för han förtjänar varenda läsare han kan nå.

Marcus Strand
twitter.com/marstra1