Jag antar att intresset för författarnas liv och leverne är större här kring denna sajt än i vanliga samhället. Ändå är det stort redan där. Jag har alltid förundrats över hur många författare som så ofta kommer undan med att skriva berättelser med en författare som centralgestalt. Det gäller även populärlitteraturen, Stephen King till exempel,  och tur det eftersom han skriver så mycket att han aldrig lär se annat än sitt eget författarliv.

De kommer undan med det. De blir rent av mer lästa om de uppehåller sig kring sin egen navel. Långt fler har läst Lars Noréns dagbok än någon av hans pjäser. Och när en marginell norsk författare skriver en evigsvit av romaner (roman? kallas det inte tills helt nyligen för självbiografi?) om sitt eget liv blir det en sensation som läses och hyllas utan ände.

Den vanligast frågan man kan få under ett författarbesök är inte hur man ska tolka en viss karaktär eller hur man ser på samtiden utan rätt och slätt: när skriver du, har du fasta arbetstider?

Så därför kan jag nu på allmän införstådd begäran redovisa min typiska arbetsdag:

I solidaritet med arbetarklassen kliver jag upp halv sex och får inte äta frukost förrän jag skrivit två nya kapitel, jag betraktar sopgubbarnas slit och skriver ner min odödliga tankar. Innan surdegsbelöningen sedan inmundigas springer jag tio kilometer för att låta morgonens tankar destilleras av den klara morgonluften. I protest mot den globala uppvärmningen tar jag en isdusch som gör att ytterligare två kapitel rinner fram efter frukost. Vid lunch har jag skrivit klart dagens 38 sidor. Då vidtar korrespondens med kolleger och läsare, jag har aldrig försummat en läsare, innan jag formulerar, granskar eller snabbt skriver under dagens protestlistor mot det ruttna i vår värld. Sedan kommer barnen hem från skolan och jag är då helt närvarande, i solidaritet med barnet inom oss alla. Efter middagen diskar jag långsamt medan idéerna inför morgondagens skrivande snabbt tar form så att jag sedan, i protest mot övertidssamhället, kan spänna av med vänner och kollegor och somna stupfull i en vargtimme för att strax därpå vakna upp spiknykter och klar som aldrig förr.