Profilfoto
2012-01-15

 Allt börjar på bokhandeln Strand. Dash är på jakt efter fler exemplar av sin favoritförfattare J.D. Salinger, men i hyllan där dessa böcker ska stå, hittar han istället en röd anteckningsbok. Givetvis kan han inte låta bli att öppna den, (vem skulle kunna motstå den instinkten?) och det här blir början på Dash och Lilys juläventyr. Anteckningsboken, som är Lilys, innehåller instruktioner och uppdrag och boken börjar skickas mellan dem båda utan att de egentligen träffas.

Den här författarduon har nu skrivit tre böcker tillsammans, och jag får samma ambivalenta känsla inför alla; jag är vid en första genomläsning väldigt begeistrad.
(De andra två böckerna är Nick och Norahs oändliga låtlista och Naomi och Elys kyssförbudslista.) Det är i alla böckerna intelligenta, bildade ungdomar som bor i New York, företrädesvis någonstans omkring Manhattan. Det vimlar av kulturella referenser, både gällande litteratur och musik, på ett sätt som jag uppskattar även hos karaktärerna i exempelvis Sanne Näslings ”Kapitulera omedelbart eller dö” och förstås hos Paloma i Muriel Barberys ”Igelkottens elegans”. Böckerna är också väldigt visuella i sina beskrivningar, framförallt av miljöerna egentligen. Kanske rör Cohn och Levithan sig framförallt runt Manhattan även i verkliga livet, för jag får en väldigt tydlig bild av staden New York utan att själv någonsin ha varit där. I Dash och Lilys utmaningsbok kan jag precis se framför mig bokhandeln Strand, och hur Dash och Lily strosar runt. En av böckerna, Nick and Norah’s infinte playlist har ju redan filmatiserats (med min personliga favorit Michael Cera i en av huvudrollerna), med ett väldigt lyckat resultat.

Kanske är det som mest stör mig att alla karaktärerna är lite för lika, när man har läst alla böckerna. Det är nästan som om det vore samma berättelse fast på tre olika sätt egentligen. Dessutom tycker jag att översättningarna av böckerna haltar lite stundvis, vilket är synd eftersom det kan förstöra den rappa och kvicka dialogen som annars karaktäriserar berättelserna.

Men slutligen tycker jag ändå att det här är tre läsvärda böcker, det är också roligt att det alltid är både en tjej och en kille som har huvudrollen. Läsaren får alltid två perspektiv på berättelsen, precis som i Lisa Bjärbos Det är så logiskt alla fattar utom du.

Är det någon annan som stött på författarparet?

/Emelie Sundström