Profilbild
2012-01-03

Sällan har jag läst en bok som har varit så motbjudande som Begravningsplatsen i Prag av Umberto Eco. Det finns inga sympatiska människor. Ja, i så fall några som huvudpersonen Simone Simonini lurar eller tar livet av. Boken handlar om hur hat mot grupper byggs upp och får näring. I det här fallet är det hat mot judar, frimurare, socialister, kvinnor och andra.
Simone Simonini får hatet inplanterat i sig från sin farfar och det stannar i honom. I boken som även äv illustrerad, ingår faktiska personer och händelser. Alla, utom huvudpersonen själv har existerat.
På begravningsplatsen i Prag påstås “Sion vises protikoll” ha kommit till i samarbete mellan inflytelserika rabbiner, som har planerat att ta över världen. Hela tiden kommer verkligheten in. Detta förfalskade dokument refererade Hitler till i Mein Kampf, som ett av antisemitismens grunddokument.
Den enda positiva känslan som förmedlas, är känslan för och beskrivning av goda maträtter.
Att boken varit plagsam att läsa, säger ingenting om kvaliteten. Det är ingen dålig bok, men det var skönt att få slut på den och läsa en “vanlig” bok igen.
Ingrid Feldt