Nu behöver jag lästips. Äntligen får jag läsa precis vad jag vill, och då ska jag verkligen ta chansen att läsa det som jag alltid har tänkt att jag vill läsa men aldrig har hunnit. Jag menar The Big Ones. De stora författarna, men vilka är de, tycker ni?

Jag vill bland annat läsa några av de bästa amerikanska författarna, för jag har ett litet hål i allmänbildningen där. De enda jag egentligen har läst är Faulkner, Nabokov, Steinbeck och några böcker av Joyce Carol Oates. Sedan har jag så klart läst amerikanska böcker av författare som jag inte ens minns, men jag vill nu läsa de största, bästa och vackraste. Vilka är bra?

Jag är också intresserad av latinamerikansk litteratur, så tipsa mig den som vet. Jag har bara läst “Hundra år av ensamhet” och sen dikter av Neruda, men inte mycket mera. Läste nyligen en recension av någon kvinnlig karibisk författares böcker men minns inte vad hon heter. Aj jo, sen började också en gång på “Andarnas hus” men kom aldrig igenom den.

Asiatisk litteratur som helhet är jag mindre intresserad av. Jag läste nyligen Norwegian Wood och Kafka på stranden, men lyckades inte bli vidare inspirerad av någondera. Murakami är enligt mig smått överskattad. Och sedan läste jag noveller av två indiska författare, Jhumpa Lahiri och Mahasweta Dewi, och inte heller de fick mig att längta efter mera. Lahiri har ju en helt annan utgångspunkt än Dewi i och med att hon beskriver immigranter medan Dewi beskriver livet i det indiska samhället.

Afrikansk litteratur är också ett totalt okänt område för mig och jag kan bara än en gång konstatera att det finns för mycket böcker för att man ska hinna läsa ens en bråkdel av allt man skulle vilja läsa innan man går i graven.