Varför köpa böcker?

Jag hade en klass igår. Vi satt inne i Gunnars hörna och jag hade precis visat hur man söker böcker på hemsidan, jag hade sålt in Selma Lagerlöf (det är hon värd) och talat om hur bra det är med våra databaser och att de flesta också är tillgängliga hemifrån. Sen gick jag över till e-böcker och sa att det är ju ett bekvämt komplement att bara kunna låna hem en bok vilken tid på dygnet som helst och så slipper man ju köa på populära böcker.

– Eller så köper man! Hörs det nerifrån hörnet.

Ja sa jag men det finns inte riktigt i min värld som förstahandsval. Varför köpa när det finns bibliotek. Sen berättade jag å andra sidan om ett samtal över en lunch med mina kollegor som handlade om julklappsinköp där jag sagt:

– Varför köpa böcker?

En kollega invände att
– BÖCKER ÄR DET FINASTE MAN KAN GE NÅGON MÄNNISKA!

Jo det höll jag med om på sätt och vis. Man ger bort en historia man tycker om. Det är som att ge bort en semester en tillflykt eller ett redskap för att få idéer ifrån eller en hjälp till att klara av något konkret. Men varför inte bara tipsa om att den finns att hämta på ditt närmsta bibliotek?

En annan kollega sa
– Men om man har läst en riktigt bra bok så står den i hyllan eller ligger på bordet och sprider en bra atmosfär. Inte boken själv då naturligtvis men genom att man minns historien som man tyckte om och den finns där innanför pärmarna. Precis som en sak man har fått av någon.

Och jag tänkte på en gammal lila duk från min farmor som ligger hemma och sprider en trivsel genom att man minns en massa saker och på två riktigt fula uppskruvbara racerrullatortanter som jag har på mitt fönsterbräde. Jag kanske ska förklara: Det är två gråhåriga ca tvärhand höga gummor med varsin rullator som man kan vrida upp och då stultar de sakta framåt. Det går att tävla och se vilken av dem som hinner först. De är riktigt fula och varför tillverka sånt över huvud taget? Men jag gillar att ha dem där för jag fick dem av en riktigt genuint god vän när jag fyllde år. Inte för att jag roar mig med att låta dem tävla utan för att jag minns en trivsam fest och påminns om goda vänner. Jag tänkte att en inköpt bok man redan läst och det inte blir av att man läser igen fyller samma funktion där de står på hyllan.

– Då betyder det att usla böcker sprider usel atmosfär sa en tredje kollega och skulle genast hem för att slänga sin pojkväns dåliga böcker (vad det nu var)

Och jag tänkte på rullatortanterna. De är ju riktigt usla. Stapplar fram och välter nästan med en gång. MEN vilken trevlig atmosfär de sprider.