Profilbild
2011-11-16

 Jaha, då har jag läst färdigt Katerina Janouchs senaste roman Tigerkvinnan. Boken är den fjärde i serien om barnmorskan Cecilia Lund och jag skrev om de tre tidigare delarna här för någon vecka sedan. Då efterlyste jag mindre thriller, mer realistisk vardag och gärna ännu mer skildring av Cecilias arbete på förlossningen. Och jag är faktiskt ganska nöjd. Fjärde boken i serien innehöll förvisso även den en dramatisk parallellhistoria men den här gången tyckte jag faktiskt att det var helt okej. För nu fanns det en koppling som jag tyckte fungerade och som gjorde att jag bättre kunde köpa de mindre realistiska inslagen.

Kanske något om handlingen? I Tigerkvinnan väntar Cecilia Lund sitt femte barn och är ganska trygg med detta tills hon får ett paket med posten. Paketet innehåller Doris Lessings bok Det femte barnet som handlar om en familj som får ett väldigt märkligt barn. Ju mer Cecilia läser i boken, desto räddare blir hon för att något kan vara fel på hennes barn. Hon har ju trots allt fått fyra friska barn, borde det då inte vara ”dags” att något går fel den här gången?
Förutom att vara orolig för barnet hon väntar börjar även oron för att någon vill henne illa att växa. Vem skickade boken till henne? Och varför? Samtidigt som hon brottas med oron och rädslan, försöker hon som vanligt få ihop livet med fyra barn och ett ganska slitsamt arbete som barnmorska.

Som att inte det skulle vara nog börjar misstankarna om att modern dricker för mycket att tillta och dessutom hör hennes båda systrar av sig med sina problem. Att allt fler människor i Cecilias närhet kräver stöd och hjälp av henne, visas också i att hon själv får allt mindre utrymme i boken. Flera av kapitlen har andra människor ”stulit” för att själva berätta om sina problem, vilket jag tycker är lite synd. Jag vill gärna se ett fortsatt tydligt fokus på Cecilia Lund och ser hellre att andras problem skildras utifrån hennes synvinkel, än utifrån dem själva.
Men det är ju bara en detalj. Nu är det bara att börja längta efter nummer fem i serien!

/Josefin Andersson