E-boken har ju inte slagit så stort i Sverige som den gjort i USA, men jag tror att det är oundvikligt på lång sikt. I Strängnäs kommun är vi med i projektet e-lib, och provar under en period att erbjuda e-böcker. Nu försöker jag komma på hur jag ska använda detta i kontakten med barn- och ungdomar.

Här i Mariefred har vi skolklasser upp till årskurs 9, och jag försöker aktiv bjuda in alla åldrar till biblioteket. Men det känns som om det är i de äldre grupperna e-böcker skulle kunna hitta sin plats. Mer eller mindre alla ungdomar har sin egen dator hemma, och om man bara kom åt att lära dem skulle nog e-boken kunna vara ett kreativt tillskott både i läxläsningssammanhang och i nöjesläsnings.

Men hur ska man motivera ungdomarna att börja läsa så, att klicka sig in på rätt sida och faktiskt läsa. Kanske jag skulle kunna bokprata om den fysiska boken och lägga till att den dessutom finns att läsa gratis på e-lib?

Eller ska jag kanske helt enkelt som bibliotekarie vägra inse att detta är nästa steg, och blint köra på med mina fysiska böcker och strunta i att informera. Nej, teknikvägrare är inte riktigt min stil. Kanske ett litet papper med en länk i en bok?

Fotnot
Kika gärna in på www.strangnas.se/biblioteket för att hitta en länk till vår e-lib sida!