Profilbild
2011-11-01

11-11-01
Författaren Mia Fredricksen får en akut psykos, sedan hennes man sedan 30 år, plötsligt meddelat att han vill ta en paus i äktenskapet. Det visar sig att han har ett förhållande med en yngre kollega på forskningslaboratoriet där han arbetar. Han förklarar ingenting och flyttar genast in hos Pausen, som hon kallas boken igenom.
Psykosen kommer omedelbart, och man tror inte att den ska kunna gå över. Det gör den, även om Mia funderar och ältar mycket.
Hon åker till sin gamla mamma, som bor på ett äldreboende i Minnesota, och stannar där över sommaren. Mamman och hennes väninnor har en bokcirkel tillsammans, där de  läser klassiker. Mia är med och lyssnar ibland. Hon tar sig också an en skrivarkurs med unga tonårsflickor som ska skriva poesi.
Mia har säkra känselspröt, och engagerar sig i de människor hon träffar. Inte minst är skildringen av en mobbingsituation bland flickorna otäck. Det verkar omöjligt att situationen ska kunna bli bra. Men det blir den!
Jag tycker inte det här är Siri Hustvedts bästa bok, men den är ändå hennes, och jag tycker om allt hon skriver.
Jag rekommenderar den absolut!
Ingrid Feldt