Förra veckan har vi på biblioteken runt om i Norden hyllat något som nog ligger alla varmt om hjärtat. Den 27 oktober varje år hålls nämligen den Internationella Nalledagen (på engelska International Teddy Bear Day), som en hyllning till denna lilla mjuka sak som har en så viktig del i barns liv.

Att vi firar just den 27 oktober hänger ihop med födelsedagen för den amerikanska presidenten Theodor ”Teddy” Roosevelt, som gett nallen dessa engelska namn. Och på biblioteken har Nalledagen sedan 1998 varit ett tillfälle för spridning och försäljning av biblioteksnallen, en tradition som tyvärr gick i graven i år.

Men även utan en biblioteksnalle har vi glatt firat, och på vårt huvudbibliotek i Strängnäs samlades 125 barn och vuxna för att fira med oss barnbibliotekarier. Min kollega fick äran att vara en ståtlig björn medan jag själv hamnade i en fluffig kanin-kostym. I år hade vi satsat på att dramatisera några nallesånger och en saga, vilket uppskattades mycket av barnen. Rekvisitan var enkel, och vårt agerande var mest som en lek, precis så som föskolebarnen uppskattar.

Efteråt gjorde jag det jag tycker bäst om efter barnaktiviteter. Jag ställde mig alldeles nära dörren och tjuvlyssnade när det vardags för barnen att gå hem. Den här gången var det många kommentarer om det spontana lövkrig som bröt ut, och självklart om hur kul det hade varit att dansa. Men det absolut bästa var att höra “får vi komma till biblitoeket nästa vecka också?”!

Barn är glädje, barn är energi!