Profilbild
2011-11-02

Gråtrista, mulna lovdagar som idag finns det inte mycket som är roligare än att sitta inne och mysa med en bra bok. När jag var lite så läste jag och mina kompisar en himla massa Fem-böcker och Kitty-böcker. Och sen lekte i oändliga lekar där vi försökte lösa mysterier, hitta tjuvar och lösa gåtor. Så där är den hemma hos oss nu. Mina barn leker detektiver och spanar på allt de kan. Besviket suckar de över att vi inte bor på något mer actionfyllt ställe där det händer lite mer konstiga grejer.

Och allt är Martin Widmarks fel. Eller förtjänst ska jag kanske säga, för alla de här timmarna av rolig lek hade ju liksom inte blivit av utan honom. Mina barn är nämligen helt besatta av böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Jag läser böckerna högt och storasyster läser böckerna själv. Lillebror lyssnar på cd-böckerna. Dom ritar LasseMaja, leker LasseMaja – allt är LasseMaja.

Senaste LasseMaja-boken heter Simborgarmysteriet och är den tjugonde boken om Lasse och Maja. I denna boken är man i simhallen. Där händer det så klart en massa konstiga grejer. Majas simborgarmärke försvinner. En mystisk jultomte går omkring och är.. ja.. mystisk. Simhopparen Racke Bolinder, är han nått att lita på egentligen? Och som om inte detta är nog – helt plötsligt upptäcker man att värdeskåpen är tömda! Himmel! Tur att Maja och Lasse finns på plats och att de med samma gamla vanliga rådighet och smarthet lyckas lösa även detta mysterium.

Och jag måste erkänna. Jag gillar också Martin Widmarks böcker. Jag tycker som är precis lagom läskiga och spännande. Dom är lagom lättlästa och passar storasyster som just börjat läsa själv alldeles utmärkt. Dom passar lillebror, som annars brukar ha svårt att orka lyssna på böcker. Så detta är vad min familj kommer ägna höstlovet åt – bokläsning och letandet efter mysterier att lösa. Ha ett mysigt höstlov!

/Elin Nord