Den här månaden har jag totalt fastnat på böcker inom genren kris. Kanske det har att göra med mörkret när jag går hem på eftermiddagen, eller så är det helt enkelt så att det just nu getts ut en hel del bra såna böcker!

Igår föll valet på en fysiskt vacker bok. Turkost omslag, och en hand dekorerad med henna. Så avskalad, och tillsammans med titeln så starkt. Boken heter Kasta syra och är skriven av Monica Zak, en av mina favoritförfattare på ungdomssidan. Den baseras på verkliga händelser i Bangladesh, och är ett skrämmande uppvaknande för mig.

Handlingen är enkel, man får följa Marzia som stolt går till skolan varje dag fram tills det otänkbara inträffar. Som hämnd för att hon avslagit hans frieri kastar en av byns rika pojkar syra i hennes ansikte med målet att ingen annan ska vilja ha henne. Pojken kommer undan utan att ena åtalas av polisen, men för offret värld faller världen sönder, och likaså hennes familjs. Frågan är om den psykiska eller fysiska smärtan är den värsta.

I boken kommer vändpunkten när Marzia träffar en annan kvinna som råkat ut för samma sak. Hon är representant för ASF (Acid Survivors Foundation), en grupp som hjälper överlevare. Bokens Marzia når fram till en punkt där hon accepterar den hon blivit, och inser att hon på insidan är densamma. Hur det gått för verklighetens Marzia vågar jag inte ens gissa.