Hört talas om Bookworms? I Mariefred är vi aktiva i länsbibliotek Sörmlands bokcirkelprojekt vid just det namnet. Med stöd av Statens kulturråd har flera av biblioteken i länet startat bokcirklar för barn i slukaråldern. Här hos oss finns för närvarandet tio av länets BookWorms-barn, och gruppen bara växer. Skämtsamt brukar barnen säga att de kommer ”för fikat”, men det syns tydligt hur glada de är när vi berättar stafettsagor eller när de får boktipsa om en ny favorit.

Eftersom analys inte är det huvudsakliga syftet, utan snarare läsningen i sig, så är det ganska sällan hela gruppen läser samma bok. Oftast läser vi helt enkelt utifrån ett tema, som barnen sen får gissa sig till vad det kan tänkas vara. Många roliga genreförslag brukar det bli, och ibland känns de nästan så självklara att jag inte kan berättiga varför vi inte har en sån hylla. För visst låter det lockande att läsa en ”humordeckare” eller kanske en ”spökfantasy”!

Förutom sagoberättande, boktips och temadiskussioner försöker jag hinna med bok&film. Det går ut på att vi läser en bok, ser filmen och sen får alla barn en analysuppgift med sig hem. Det brukar vara mycket uppskattat. I år var det Mio, min Mio som stod på tur. Måste säga att jag blev förvånad när det visade sig att bara tre av barnen läst den tidigare. Har Widmark och Hallberg verkligen trängt undan Lindgren så till den grad att det bara är Pippi och Emil som gäller? Oroligt frågade jag barnen om de kunde några andra Lindgren-figurer, och kunde lugnad konstatera att de kunde nästan varenda en!