Vad är det med alla dessa författare som inte kan bete sig i en bokhandel? Sedan jag för några år sedan började jobba i bokbranschen är nog detta det jag förvånats mest över. Dels finns det de som tror att de är hemliga, som kommer in och frågar om sin egen bok och sedan, om vi inte har den, lägger en beställning på den. Som om jag inte skulle veta hur författaren ser ut. Men de är relativt oförargliga.
De mest problematiska är de mest etablerade. De verkar ha väldigt svårt att acceptera att det finns andra författare som är populära just nu och att vårt sortiment styrs av efterfrågan. Jag har några skräckexempel på vissa författare som verkligen skäller ut personalen för att vi inte har exponerat deras senaste bok bättre eller ifrågasätter varför vi inte har fler titlar inne. Det blir oerhört genant för författaren. Vi som jobbar i butiken bestämmer mycket av sortimentet och vi väljer hur vi vill skylta. Men vi vill ju sälja, har vi provat att tokskylta en titel men inte sålt en enda tar vi ju bort den titeln.
Att ge sig på och skälla ut ett butiksbiträde i en bokhandel för att boken inte säljer så bra är ett sorgligt uttryck för desperation, att stå i butiken och ringa sin förläggare och fråga varför vi inte har boken blir så märkligt. En annan taktik är också att ta saken i egna händer, jag har haft författare som, medan jag är upptagen med kunder, skyltat upp sin bok lite extra. Summan av detta beteende kan bara bli till författarens nackdel och det är det som jag tycker är så sorgligt att de själva inte förstår.
Jag tipsar kunder om böcker hela dagarna och om det är en bok som även mina kolleger gillar kan vi t o m få upp en titel på topplistan genom att rekommendera den till höger och vänster. Men det finns ju ingen av oss som skulle tipsa, eller ens vilja läsa böcker, skrivna av författare som är otrevliga eller lägger sig i vår affär. Psykologin är ju väldigt enkel.

Men jag måste förstås tillägga att det finns en hel del trevliga, avslappnade författare som öppet och ärligt kommer in i butiken för att fråga hur deras bok säljer. Sådana författare gillar jag.