Profilbild
2011-11-30

 Läste nyligen ut Katarina von Bredows nya ungdomsroman Flyga Högt. Vendela börjar nian och allt är precis som vanligt. Alla i klassen har samma roller som de hade förra året. Klassens kung Sven och drottning Emilie står i toppen och den mobbade Line i botten. Och resten av eleverna finns indelade någonstans däremellan på skalan.
Men efter någon dag börjar en ny tjej i klassen: Silja. Och Silja är inte mycket för det där med att anpassa sig och passa in och hon hinner knappt komma in i klassrummet innan rollerna har börjat svaja. Regler som man kunde tro var huggna i sten är plötsligt inte lika självklara längre.
Och allt eftersom tiden går blir det allt oroligare i klassen och Vendela tvingas göra svåra val. Hon tvingas välja mellan att tiga eller att stå för sin åsikt, trots konsekvenserna. Och hon tvingas välja mellan kärlek och vänskap. Kort sagt: det mesta förändras under romanens gång och Vendela inser att roller kan skifta och att många människor är annorlunda än man tror.

En riktigt bra roman om rollerna vi alla spelar, både medvetet och omedvetet och om att mycket kan se annorlunda ut om man vågar skrapa lite på ytan.

Köp boken i julklapp till någon tonåring du känner, men glöm inte att läsa den själv också!

/Josefin Andersson