Varför är det så att vuxna som hämtar en bok på ungdomshyllan nästan skäms och skrapar lite med foten när de kommer fram till utlåningsdisken? För mig som barn- och ungdomsbibliotekarie är det en glädjens stund, och mitt uppskattande leende är inte nedlåtande. Det är äkta glädje över att ännu en vuxen vågat sig in på okänd mark.

Alexandra heter jag och är bibliotekarie i den lilla idyllen Mariefred. Här är vi bara två som jobbar heltid, och som på vilken filial som helst får man syssla med lite allt möjligt. Men min huvuduppgift är att locka nästa generations läsare att känna sig hemma på biblioteket och att hitta just sin läsglädje.

Det är inte alltid lätt att fånga målgruppens intresse bland facebook-uppdateringar och youtube-klipp, men med en bra ungdomsavdelning och ett stort engagemang har jag gripit mig uppgiften an. Och det är med sann glädje jag bokpratar om Martin Widmarks deckare eller Johanna Lidbäcks ungdomsroman. Barn- och ungdomsböcker är en oersättlig bokskatt, något som jag försöker sprida även till vuxna.

Så för mig är det en stor komplimang när den blyga vuxna räcker över en bok av Eva Susso, eller till och med vågar sig på en av Stephanie Meyers Twilight- böcker!

Välkomna till en månad i barn- och ungdomsbokens tecken!

//Alexandra