Profilbild
2011-11-09

 För ett par veckor sedan tillkännagavs de titlar som är nominerade till årets Augustpris. När det gäller kategorin bästa barn- och/eller ungdomsbok finns det väldigt många pärlor! För mig är det dock skvatt omöjligt att välja ut en favorit, med tanke på att titlarna är så vitt skilda och riktade till olika målgrupper. (Och så bra!) Från bilderböcker till ungdomsromaner – det är möjligen ett lite väl stort hopp däremellan tycker jag och hade nästan önskat att man hade kunnat dela upp det här priset i två. Kanske hade då också någon mellanåldersbok kunnat få skymta fram bland nomineringarna.

Men vi har alltså två underbara bilderböcker, en underfundig och varm högläsningsbok för nästan samma publik, och sen har vi tre fantastiska ungdomsböcker som är originella och stannar kvar hos en långt efter att man läst dem!

De nominerade är:

Vita streck och Öjvind av Sara Lundberg

Petras prick av Maria Nilsson Thore
Konstiga djur av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore

Pojkarna av Jessica Schiefauer
I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren
Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Priset tillkännages den 21 november och jag ser med spänning fram emot att se vilka som vinner. Eftersom priset gick till en ungdomsbok förra året (fantastiska Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld) kanske man då ska hoppas att det blir en bok för de yngre åldrarna som uppmärksammas? Själv ska jag se vad barnen tycker om Petras prick på min nästa sagoläsning på biblioteket.

Har ni någon favorit bland nomineringarna?


/Emelie Sundström