Kyrkogårdar fyllda med brinnande ljus är bland det vackraste jag vet. Allhelgona har nog alltid varit min bästa helg på året. Redan som grund har vi ju hösten, den mest lyckofyllda årstiden för mig. Jag har funderat en del över varför det är så och nog handlar det om det totala välbefinnandet som infinner sig när mörkret kommer smygande likt en kappa utanför. De vackert färgade löven som glöder mot det grå. Starka friska vindar. Men också att det liksom börjar hända saker på riktigt efter den långa sommaren. Sommaren som jag anser är idyllisk och därmed inte riktigt sann. Hösten är mer verklig och vilken vacker verklighet sedan!
Som liten fick jag alltid ha med mig ett gravljus att placera på min pappas grav vid allhelgona, ibland bara farmor och jag, ibland mamma och mina bröder. Att få se alla dessa ljus som brann på kyrkogården gjorde stort intryck på mig som liten och jag tyckte att jag gjorde någonting fint för min pappa.
Som tonåring åkte jag till Paris och hälsade på min kompis, likt många andra gick vi igenom en fotoperiod och hade med oss våra kameror. Uppfyllda av så mycket och fokuserade på att få se Jim Morrisons grav begav vi oss till Pére lachaise och tänkte inte på att det var allhelgonahelgen. Vi kom dit en halvtimme innan kyrkogården skulle stänga och mörkret hade börjat krypa fram. Det var en överväldigande syn som mötte oss på denna brokiga kyrkogård. Överallt lyste det små ljus. Vilken stämning!
Jag har också ett mycket positivt minne av min vistelse i USA som utbytesstudent. Först hade jag hamnat hos en familj som jag inte trivdes i och det var tal om att jag skulle åka hem, men i sista stund var det en äldre dam som anmälde sig. Jag kom fram till hennes hus på kvällen och hela hennes hus och trädgård var dekorerat med pumpor och glada skelett. Hon visade sig vara en mycket godhjärtad och klok person och jag hade lätt att trivas. Vi satt en hel kväll och gjorde i ordning små påsar med godis som barnen skulle få när de ringde på dörren. Men på kyrkogården blev jag lite besviken. Någon tradition av att tända ljus på kyrkogården finns inte i USA och jag blev väldigt häpen när vi skulle besöka hennes mans grav och det visade sig vara en drive-in kyrkogård.