Profilbild
2011-10-17

Åh! Åh vad glad jag blir över att Christel Kvants “Trädets tid” är Augustprisnominerad för årets bästa fackbok! Det är en helt fantastisk bok om ett något annorlunda ämne (min kollega trodde jag var smått rubbad när jag läste denna). Trädets tid är en bok för dig som älskar träd. Har du kanske något träd från barndomen som du värderar särskilt högt? Blir du upprörd när den stora lönnen på gården ska fällas? Trivs du i trädkronors skugga? Boken är en hyllning till träd och dess betydelse för mänskligheten och djur och natur. Kvant tar hjälp av trädens forna betydelse i olika samhällen och den nära kopplingen mellan träd och relgion, överlevnad och kultur för att lyfta fram det livsviktiga uppdraget som ligger för oss idag: att vårda dem. Det är en njutning att läsa. En oerhört charmig bok, fullspäckad med vördnad och intressanta fakta. Jag får ungefär samma känsla som när jag befinner mig under lövkronorna i en grönskande allé. Jag riktigt myser och mår bra när jag läser. Samtidigt lyckas Kvant väcka uppmärksamhet för hur viktigt det är med urskog och grönska och att vårda och plantera. Jag vill ta strid för träden och jag får hopp om framtiden när jag läser om planteringsprojekt i fattiga regioner med torka eller översvämningar och hur träd kan föda familjer. 

Visste ni att världens äldsta träd finns i Härjedalen. En gran på 9 500 år! Som har stått där sedan istiden. Helt fantastiskt. Och, Sveriges till omkrets största bok finns vid Nääs slott här i Västra Götaland! Kollade in den en vacker höstdag för bara ett par veckor sedan. Stor och respektingivande var den! (Om jag är lätt rubbad så verkar det i alla fall som att jag inte är ensam, eftersom denna bok om träd nu blir nominerad till ett sådant här pris). Jag håller tummarna.

/Anna Jonsson