Profilbild
2011-10-29

Om du gillar att drömma dig bort till svunna tider och dessutom är förtjust Londonmiljöer så är Sömngångerskan av Essie Fox rätt bok! Det här är Fox debutbok och här kan man frossa i det viktorianska London. Här finns dimhöljda bakgator, koleldade spisar, frasande siden, väl förborgade familjehemligheter och vackra damer och herrar.

Berättelsen tar sin början på Wilton’s music hall i East End, där Händels opera Historien om Acis och Galatea sätts upp. Till föreställningen kommer den unga Phoebe Turner med sin älskade moster Cissy som ska uppträda för första gången på länge. Phoebe förtjusas och förtrollas av den dekadenta och spännande teatervärlden, en värld som hennes vackra moster var en del av några år tillbaka i tiden. Men vem är den stilige mannen som talar så förtroligt med Cissy i hemlighet? Och den vackre ynglingen som flörtar med Phoebe, vad vill han egentligen?

Snart sätts Phoebes hela värld i gungning, efter några tragiska händelser tvingas hon snart att börja arbeta som sällskapsdam åt en mrs Samuels och flyttar från det livliga, smutsiga London till en ensligt belägen herrgård i Herefordshire. Här upptäcker hon händelser som har med hennes egen bakgrund att göra – vem är hon egentligen och vilka val ska hon göra i sitt liv?

Phoebe gör långa ensamma vandringar i omgivningarna och en dag snubblar hon över en gravsten i skogsbrynet…

Jag tyckte om den här berättelsen för att den var lite gammaldags, mysig och med en gotisk touch. Ett extra plus är att Essie Fox i slutet av boken har beskrivit de platser hon har inspirerats av och även berättar om bokens framväxt. Fox har även skapat webbplatsen The Virtual Victorian där hon listar roliga fakta och myter om den viktorianska eran.

/Anna Griph