Profilbild
2011-10-12

 Jag älskar bra boktitlar och på den senaste tiden har det kommit flera ungdomsromaner med alldeles fantastiska sådana. Jag har nyss läst debutanten Moa Eriksson Sandbergs bok Söta pojkar är bara på låtsas, som snabbt har fått ta plats på listan över mina favorittitlar.

I boken får vi träffa Ella som går första året på teaterlinjen. Hon hyser drömmar om att bli en stor skådespelerska, samtidigt som hon tampas med att vara sexton och i någon slags limbo – mellan barn och vuxen. Allt med ett fantastiskt språk.

Såhär skriver författaren efter Ellas mindre lyckade sexdebut:

Jag försökte vara som vanligt, men den självsäkert förföriska femme fatale som jag hoppats på att förvandlas till kändes avlägsen. Jag kunde nästan höra klappret av hennes höga klackar när de försvann bort längs gatan. Kvar stod jag i min skrynkliga T-shirt och utkletade mascara. Verkligheten bar inte med sig någon air av orientalisk parfym. Tvärtom var den som en billig eau de cologne som doftar syntetiskt och ger en huvudvärk. (s. 35)

Eriksson Sandberg har använt sig av sina egna dagböcker från åren kring gymnasiet, vilket märks. Jag känner igen mig mycket i de listor som Ella gör över allt från idoler till livsmål.

Boken kretsar kring flickors sexualitet och behandlar detta på samma sätt som Sara Olsson i sin fantastiska Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. I båda böckerna behandlas det problematiska i att tjejer inte har möjlighet att på samma sätt utforska sin sexualitet som killar. Ella är hög på livet och ibland sugen på att bara ha sex, ibland sugen på sex för att hon är kär.

Jag önskar att jag var flickan i en Jakob Hellman-sång och att någon skulle se på mig och tänka att han skulle göra vad som helst för att få hålla i min hand. Samtidigt ville jag bli älskad av alla. Äta lite av varje hjärta. (s. 116-117)

Men genom att ha sex utan att vara kär tappar Ella status. När en av killarna som Ella haft sex med säger att hon inte är en tjej man blir tillsammans med, känner man ilskan stiga.

Det är ett viktigt ämne. Alltför ofta kopplas tjejers sexualitet ihop med kärlek, vilket skapar problem – de tas upp i Söta pojkar är bara på låtsas på ett bra sätt. Boken är ett bra inlägg i en diskussion som borde föras i högre utsträckning.

/Emelie Sundström