I kväll samtalade jag med Åsa Anderberg Strollo (aktuell med boken “Hoppas”) och Karin Blomgren från Rädda Barnen (aktuella med en kvalitativ rapport om hemlösa ungdomar).

Åtta kom och lyssnade. Vi förde en bra konversation om hur det ser ut och vad som skulle kunna göras. Ett angeläget program. Och åtta kom. Det gläder mig att vi spelade in samtalet och kommer lägga ut ljudfilen i Stockholmskällan (och gärna länka från Åsas, Rädda barnens och Gilla böckers hemsidor).

Det är lite märkligt att inte fler kom. ”Hoppas” är en mycket bra och viktig ungdomsroman. Och äntligen har alltfler fått upp ögonen för de utsatta ungdomarna. Kan det vara så att många tycker det är svårt att lyssna på visserligen viktiga men jobbiga frågor, att det skrämmer?

Nog måste vi orka bygga ett empatiskt samhälle tillsammans? Jag hoppas att det helt enkelt är så att det är svårt att nå ut genom bruset. Och att vi vill göra skillnad, såväl bibliotek som enskilda medborgare.

Tack för mig! Och på återseende kanske nu på onsdag kl 18 när Alice Thorburn och jag intervjuar de sju svenska serietecknare som debuterar i år om varför och hur det skapar sina serier. Eller den 11 november (samma tid), när de bästa bokberättarna drabbar samman på Stadsbiblioteket?!

Stockholmskallan:

www.stockholmskallan.se

Rädda barnen:

www.rb.se