Madeleine Hessérus           Foto: Mia Carlsson

För några dagar sedan samtalade jag med författaren Madeleine Hessérus kring hennes nya bok ”Staden utan kvinnor”. Det är den andra – fristående – delen i en trilogi med Staden som huvudperson.

Hessérus bok handlar om ett framtida Stockholm, där flera våldsbrott (som blir fler och våldsammare) mot kvinnor till slut får hälften av stadens invånare att vilja lämna männen och börja om, att bygga ett annan värld.

Huvudpersonen anländer till Stockholm från skärgården. Han vill verka för ett enat Stockholm. Han vill också förstå den nya värld som uppstått ur askan från den förra.

Innan jag skulle samtala med Hessérus talades vi vid per telefon. Vi träffades också en halvtimme innan och pratade litet till. Den möjligheten har förstås inte du som bokpratar.

Under samtalet halkade vi in på Hessérus tidigare karriär som dansare. Och hur den erfarenheten också färgat hennes text med en “kroppslighet” och musikalisk rytm. 

Alltså improviserade jag och förde in samtalet på någonting jag inte ens tänkt ta upp från början – omöjligt i ett förberett bokprat. Om du inte för en inre monolog eller samspelar med din publik.

Madeleine Hessérus:
http://madeleinehesserus.com