I övermorgon ska jag vara moderator för ett samtal om hemlösa ungdomar i Stockholm. En av deltagarna i samtalet är min “granne” här i Bokcirklar, den gästbloggande författaren Åsa Anderberg Strollo. Hon har nyligen skrivit boken “Hoppas” om en tjej som rymmer från Kolsva utanför Köping till Stockholm. Hon rymmer från en trist tillvaro, där hon aldrig känner att hon blir älskad villkorslöst, aldrig får bli sedd.

Jag blir alltid rejält nervös inför författarsamtal, särskilt om jag inte träffat den aktuella författaren. Och det har jag sällan. Men det hjälper förstås om jag gillar boken. Och det gör jag! Den är spännande, otäck och förmodligen - tyvärr! - realistisk.

Om jag ska prata med en författare om hens bok gäller det att ha läst boken ifråga och dessutom att – åtminstone – ha skummat igenom en del artiklar om hen. Det är förstås bra om du har bokpratar, men då kan du skumma igenom några enstaka sidor, vilket är en dödssynd inför författarsamtal!

Något om “hen”:

http://sv.wiktionary.org/wiki/hen