Profilbild
2011-10-24

Isabella Nilsson vann Lilla Augustpriset 2009. Nu debuterar hon som romanförfattare. Och vilken debut! Jag gillar detta så himla mycket!
Handlingen i Isabella Nilssons bok Verklighetsprojektet låter kanske inte särskilt märkvärdig. Det handlar om en tjej som flyttar hemifrån, blir förälskad, blir sviken, blir förälskad igen och som har det rätt jobbigt på många sätt. Hon försöker lära sig att leva, lära sig hur verkligheten fungerar, lära sig hur det är att vara vuxen. Och jag är så svag för böcker som handlar om att försöka fatta hur man ska vara som vuxen och hur man ska göra med det här livet. I boken blandas de absurda, där föremål och påhittade personer för en dialog, med det vardagliga livet. Det kan låta komplicerat, men det är helt fantastiskt.

Och det fantastiska med Verklighetsprojektet är Isabella Nilssons språk. Mitt i allt det lite mörka och tunga så är hon så rolig och formulerar sig så himla smart och fyndigt. Jag bara vill klippa ut citat ur boken, använda dom när jag pratar med andra och låtsas att det är jag som är så där skärpt och rolig. Gång på gång nästan jag tappar andan för att det är så himla kvickt och bra. Jag längtar efter att läsa mer av Isabella, längtar efter hennes liknelser och smarta vändningar.
/Elin Nord