Profilbild
2011-09-22

Efter tre timmar på Bokmässan börjar min hjärna redan kännas lite överhettad. Men jag har å andra sidan hunnit lyssna på tre seminarier, av vilka det som handlade om bokcirklar var det klart mest intressanta. Fullt av människor i publiken- som nästan samtliga själva var medlem i någon bokcirkel! Marie Lundström, som leder Bokcirkeln i P1, ställde frågan om vad som är viktigt i boksamtalet och Nina Frid framhöll nyfikenheten på andra människors läsupplevelse. Litteraturforskaren Immi Lundin talade också om vikten av att vara oense, att utveckla läsupplevelsen genom att få sina åsikter ifrågasatta. Sedan följde en underhållande uppräkning av personlighetstyper som kan vara komplicerade i en bokcirkel- hon som aldrig slutar prata, Besserwissern, den tystlåtne… Professorn Kerstin Rydbeck replikerade att vi alla tillhörde den sista kategorin när det gäller Bokcirkeln i P1. Vilket är precis vad jag känner, jag älskar att lyssna på programmet, men jag vill ju också tycka!

För övrigt upptäcker jag en tydlig brist hos mig själv- jag är helt enkelt inte så bra på att känna igen författare. Men den fantastiske barnboksförfattaren Mårten Melin har jag i alla fall sett. Eller, jag såg ju att det var han efter att jag tjuvläst på hans namnskylt…

Förresten- när hinner man egentligen äta på bokmässan?

Nu försvinner jag ut i myllret igen! /Jenny Kihlberg