Jag fick oväntat en fråga via facebook av en före detta arbetskamrat, Nina Frid, att vara gästbloggande bibliotekarie med rätt att skriva om böcker och bibliotek. Jag har antagit utmaningen och jag kan bara hoppas att Ni bokvänner håller till godo med vad jag har att berätta. Ja ni får gärna kommentera och associera som ni behagar.

Räkna med glimtar från mitt liv med boken i fokus. Många av Er känner säkert till att nu pågår för första gången i svensk bibliotekshistoria en upphandling av samtliga folkbibliotek i en och samma kommun. Det rör sig om inalles sex folkbibliotek belägna i: Nacka Forum, Fisksätra, Saltsjöbaden, Orminge, Älta och det i ett kulturhus i Sickla belägna Dieselverkstadens bibliotek.

Resultatet av denna upphandlingsprocess som ska ske i dialogform kommer att låta vänta till 2012. Nu i september får vi, personalgruppen på bibliotek Nacka forum, reda på om förvaltningsorganisationens förslag på fortsatt kommunal drift av ”vårt bibliotek” och förövrigt även Fisksätras fantastiska bibliotek, överlevt etapp ett i den långa upphandlingsprocessen. 

De övriga fyra bibliotekens personalgrupper vill slippa en kommunal förankring som det ser ut nu men resan blir som sagt utdragen och mycket kan ske undervägs.

Brist på effektivitet i den offentliga sektorn – kommer ni ihåg den debatten? Det var på Kjell Olof Feldts och Harry Scheins tid. Men i Nacka säger sig allianspolitikens företrädare vara nöjda med biblioteken men kvalitén kan bli bättre med andra driftformer hävdar man samtidigt som personalneddragningar är legio. Vikariat förblir vikariat. Inga nyanställningar tillåts och den som kan flyr till anställningar i andra kommuner. Personalstrateger och konsulter hetsar oss kvardröjare och vill prata processer och indikatorer.

Det var några år sedan kulturchefen proklamerade det då nya prestationsbaserade ersättningssystemet för häpna biblioteksmedarbetare med ett lycka till och ”The sky is the limit”. Vid det tillfället var redan bibliotekschefen för Nackas bibliotek utköpt pga. ”samarbetssvårigheter” och demonteringen av en biblioteksorganisation påbörjad. Nej jag ska inte plåga er så mycket mer med detta för stunden. 

Nästa gång hoppas jag ni hänger med mig till 80-talets Hagfors.